jobbigt

Jag hade precis mitt chat test. Vi skulle i en grupp av fyra disskutera litteraturen vi läst om exempelvis genus på ett chat forum i ca 40. Jag var inte alls oroad inför chaten eftersom att jag tycker att jag kan en del om ämnet. 
Det hela blev dock väldigt jobbigt för mig. Jag hann inte läsa vad de andra skrev och kunde därför knappt bidra med något som var aktuellt för stunden. Det blev att jag stessade fram svar och frågor, som bara var tagna ur luften. De andra hann skriva en massa vettiga saker medan jag hann skriva jag "håller med er i vad ni säger". Till och med det jag fick fram är jag inte nöjd över. Det blev bara en massa ord med stavfel som egentligen inte hade någon mening. 
Efter chaten var alla i min grupp nöjda och tyckte att det hade gått lätt, medan jag verkligen bara kände mig frustrerad och ledsen. Jag skrev till vår lärare att om det kommer ett liknande moment längre fram i kursen, vill jag om det går, göra uppgiften på ett annan sätt.


Det var inte det dåliga resultatet jag blev ledsen över, utan att jag inte har förmågan att visa vad jag kan.  

Jag undrar om jag ska göra ett dyselexitest. Jag vet inte om svarat hjälper mig, med det kanske finns olika sätt att träna upp läs- och skrivförmågan?


/Frida 
  


Bokat och klart

Nu är det officiellt. Jag flyttar till Sverige den 7/6 - 09.

Jag hittade ett väldigt billigt flyg för 230 kr med Ryanair. Tyvärr passade inte det med inrikesflygen från Arlande. Vad jag förstår så har inte skavsta inrikesflyg förutom till Gotland, och dit ska jag inte. Jag valde helt enkelt ett dyrare alternativ, men rätt convenient. Om jag rest till skavsta hade jag varit tvungen att åka 80 min med buss till t-centralen. Från t-centralen skulle jag tagit arlanda express. So in the end hade det blivit ca 500 kr billigare med Ryan och en massa bagagesläpande och måååånga extra timmar. Dessutom hade jag varit tvungen att åka flera dagar för tidigt enligt min plan, eller natten till den 10:e. Den 10:e börjar jag jobba, så jag vill hinna andas utan innan dess. Billigt är bra, men min tid är värd mer. Teo säger att han kan betala 700 kr för varje dag jag stannar extra. Hum... blir jag prostituerad då? Haha!

Så tillbaka till den himla frågesporten! Mia, nu är jag ett hav av bitterhet! Jag är helt enkelt inte allmänbildad, thats it. Tyvärr läser jag lika sakta som en kråka så på tid kan jag inte heller vinna. Well mitt mål till en början var att vinna en match och det har jag ju lyckats med (förra omgången, inte denna). Kul dock att Becca ligger på topp! GO becca! Hanna är ju där, men det var rätt väntat. Hanna är en smart sill! Det är därför jag aldrig kommer tävla i frågesport mot dig (med dig skulle dock vara bra:), nä löptävlingen är mer passande. Där kan vad som helst ske. 

På tal om löpartävlingen så går mina förberedelser rätt bra. Jag har nämligen varit riktigt flitig på gymmet och jag känner att det går lättare nu än i början. Igår kunde jag exempelvis jogga i 20 min utan att krampa. Yippihey! Jag förstår fortfarande inte varför min kropp säger ifrån, när jag känner att jag har mycket ork kvar. På gymmet finns förresten en av Bratislavas 2 snygga killar. Det säger väl rätt mycket om utbudet. Tur att jag har mitt på det torra! 

Ikväll har jag en diskussion med min grupp på vår chat som ska övervakas av vår lärare. Chatten ska handla om genus i det sociala arbetet och vi har en massa litteratur att utgå ifrån. Problemet är att vi hade en uppgift till i söndags, så vi hade inte alls mycket tid till inläsningen. Jag är dock inte nervös. Jag hoppas bara vi slipper nämna källor för i sånt fall kommer mina 40 minutrar gå åt till panikläsning istället för till skrivandet. Nu ska jag i alla fall vara smart och kolla igenom texten lite extra och skriva upp några intressanta sidor. 

Ha det bra!

Vi ses i kväll på skype Hanna:)   

/ Frida

The real elephant

Hej på er. Tänkte att jag skulle ta kraft till mig och skriva ett inlägg, det händer ju inte så ofta.
Jag var på fest igår hos Vickan (BTW mamma, jag hälsade till Erik från dig), det var rocktema som gällde. Kommande gånger funderar vi på "absolut Emo" och "absolut lokalvårdare", vad sägs om det? Dock var det bara jag, anna och kinza som var rocks igår. Vi var i Vickans lägga till cirkus midnatt sen for vi ut till världens coolaste Pentan. Rätt lyckad kväll faktiskt, mycket folk ute för att vara Piteå.

Såhär vacker var jag igår-


Denna helg har varit de första lediga dagarna från skolan sen vecka 9, detta pga av fjällresan med individuella. Det var dock sjukt värt det. Hade två dagar på boksjön i grupper på 4personer där vi pimplade, lagade mat, solade, dansade lite och så. Sista dagen promenerade vi uppför fjället. 3km i uppförsbacke med 20kg packning, djupsnö, snöskor på fötterna och två pojkar (spec den ena) i min och idas grupp som gärna sprang uppförs. Grymmet tungt men sjukt härligt när vi kommit upp och grävtner oss i en lite grop -tills det började blåsaupp till storm. Ruttex.
Hur som helst hade vi jättekul överlag:) Har blivit lite brun också med en vit mösskant högst upp i pannan. Dessutom har orden kalopps och sås fått en helt ny innebörd.

Annars har det inte hänt så mycket på senaste i min bubbla. Eller jo, jag har skaffat mig en övervakare. Ida heter hon..

Ciao/Mia

2 x 0 = 0!!!!!!!!!

Jag förstår inte varför jag är så himla ojämn i vi-ligan. Nu har jag fått 0 poäng två gånger i rad och förra gången kom jag trea i hela tävlingen. Första nollan jag fick denna gång förstår jag för jag kunde verkligen ingenting. Denna gången borde jag haft i alla fall 1 poäng, men blev vileseledd och fick slut på tid. Typiskt! Nu har jag tappat lusten för vi-ligan, det gör jag när det går dåligt. Sedan när nästa match kommer tycker jag att det är kul igen. Jag måste bara glömma de usla resultaten.

Igår ringde pappa och sa hej. Kul! Jag var dock tvungen att avsluta tidigt eftersom att jag skulle ta en öl på irish pub med Evita, Andreas och en tjej som jag tror heter Zoi. Jag gick hem innan 24.00 eftersom att jag kom på att jag hade ett grupparbete som skulle in innan tolvslaget. Som tur var hade tjejen som skulle skicka in det gjort det, vi andra i gruppen hade inte förstått hennes mail och därför varit osäkra på om det kommit in eller ej. Vi hade i alla fall skoj på irish pub. Jag skrattade tills jag grät åt våra samtal om hur man skulle bete sig om man trillade inför folk eller fastnade i bussdörren eller dylikt. Varje gång jag tänker på det kan jag inte hålla mig för skratt.  

Idag gick vi inte upp förän 2-tiden. Teo gjorde frukost. Hemmagjord fruktshake och toast. I utbyte diskade jag hans disk sedan middagen igår:)
Idag tror jag att jag ska gå förbi en ekobutik och kolla om de möjligen har några sojaprodukter. HOPPAS! Senare ska jag träffa samma personer jag var ut med i går och ta en fika. I övrigt har jag inga planer förutom att göra korv i ugnen, med äpplen och ost. 

Hoppas ni får en fin dag!

/ Frida


astma?

Tack mamma och Cissi för förslagen om studierna. Jag valde att söka in till Umeå som första prio och Lund på andra. Sedan får jag se i mitten av augusti vad det har att säga. Innan dess ska jag inte söka efter bostad. Det känns helt enkelt onödigt att ha en bostad när jag inte vet hur stort behov jag kommer ha av det. Nåja jag kan ju inget göra nu, förutom att vänta på besked.

Jag var på gymmet idag och brände 400 kalorier. Det tycker jag låter väldigt mycket! Jag vet inte vad det innebär och vad målsättningen generellt brukar vara, men jag känner mig riktigt stolt! Jag testade en ny motionsmaskin idag som man tränar lår och rumpa i. Typ step liknande grej. Jag klarade inte mer än 5 min så började jag få knepigt med andningen. Jag funderar om jag har en släng av ansträngningsastma. Jag har ju misstänkt det en tid, men eftersom att jag knapp rör på mig så besvärar det mig inte. När jag kommer till piteå ska jag nog ta och kolla upp det så kanske de ger mig en inhalator (?). Jag kommer ihåg att i lågstadiet var det någon i klassen som hade astma och många av barnen ville testa. Jag vågade aldrig.

Nu börjar helgen och den är fri från studier för dem gjorde jag bort under veckan:D Vad vi ska hitta på ikväll vet jag inte. Kanske gå ut på krogen eller beställa hem mat. Ja vi får se hur lata vi blir. 

Trevlig helg!

/Frida
 
 


Nytt liv

Jag pratade med en syo (?) från umeå universitet. Denna kvinna sysslar  i alla fall med tillgodoräknande av kurser och är därför väldigt viktig i mitt liv. Tyvärr ser det inte allt för ljust ut. Hon hade inte tid med "extra arbete" som hon kallade det, så jag får helt enkelt ringa tillbaka i mitten av augusti så ska hon göra ett övervägande då. Rent teoretiskt är det möjligt att börja direkt i termin 2 som jag vill. Då måste jag dock ha gjort samma saker som de på socionomutbildningen i umeå gjorde första terminen. Så jag har nu jämfört de olika kursplanerna och såg då direkt att de har delar som inte finns med i kursen jag läser. Man skulle exmpelvis ha gjort en massa saker muntligt, som naturligtvis inte är aktuellt i en internetkurs. Det som jag tror kommer bli fallet för mig är att jag får tillgodoräkna delar av min kurs. Detta betyder att jag i sånt fall måste gå temin 1 igen, men inte behöver vara närvarande på vissa moment. Dilemmat för mig blir alltså att jag nu måste välja mellan Lund och Umeå. 

Födelar med Lund:
Jag kommer (om jag blir godkänd på kursen och antagen till utbildningen) garanterat komma in direkt i termin två. Det betyder att jag slipper ta lån för en termin extra. Eftersom att jag redan har lån för ett år känns det himla tungt att få ännu mer skulder. 

Nackdelar med Lund:
Jag vill inte studera där. Jag vet inte varför, men jag känner inget drag dit. Jag står inte i bostadskö. Eller jag har skrivit in mig, men som jag förstår det måste jag ställa mig i kö på en speciell bostad och får jag den är det bindande, och jag vet ju inte ens om jag ska dit.

Fördelar med Umeå:  
Jag vill studera i Ume, jag står i bostadskö och jag har vänner och kanske till och med två systrar där. Dessutom är det nära hem till piteå.

Nackdelar med Umeå:
Jag måste ta ännu ett extra lån och dessutom vara tvungen att betala hyran på en lägenhet och kanske knappt ha några kurser. Jag har dock lite planer, men jag ska prata med Hanna om dem på skype ikväll.


Nåja nog om valet och kvalet. Men kom gärna med förslag!


Mitt nya liv
Eftersom att jag och Hanna utmanat varandra på en löpartäving i början av sommaren har jag varit tvungen att lägga om mitt liv. Jag vaknar helst inte efter 11 på "mornarna". Jag har börjat äta frukost, och en bra sådan (enligt mina mått). Viktigast av allt är att jag har börjat träna. Det lilla problemet som jag nu stött på under mina träningspass är att jag krampar i hela vänster sidan, från axel ner till ljumsken efter bara 5 min av slöjoggande. Så nu undrar jag hur tusan jag ska klara av att jogga, jag säger jogga för löpa är en omöjlighet, runt grisan eller kvarnvallen? Jag cyklade i 2 mil och det gick super, men direkt jag ska "löpa" blir jag ett mjälttugg. 

Jag var förresten på gymmet i går och tjejen som jobbade där tog mitt månadskort. Eftersom att vi inte förstår ett ord av vad den andra säger så gissade jag att jag skulle säga mitt namn nästa gång jag är där för att få ett nytt. Hon sa nämligen name.. eller liknande. Dessutom var det en kund där som sa next time. Så jag hoppas att de ger mig ett nytt, för att protestera utan att bli förstådd är rätt knepigt. Nu när jag börjat gymma har min överdrivna matlust kommit tillbaka. Jag åt mer än Teo igår och han äter mycket! Det är lustigt hur mycket mat jag känner att jag behöver så fort jag rör på mig en aning:)

Vi var förresten på bio i lördags och såg Watchman. Eftersom att en ATM behöll Teos kort, blev vi försenade. När vi väl kom till bion var våra platser upptagna så vi satt helt enkelt på golvet och jag kämpade med gaser. Mycket lyckat!... Filmen hoppas jag är barnförbjuden för vissa scener var riktigt råa. Jag blundade till och med! Nåja det var i alla fall inte min typ av film.

Något annat trevligt är att jag ligger bra till i vi-ligan. Jag slutar nog på 3:e plats för jag tror att det bara är 8 omgångar. Något jag tycker är orättvist är att jag har fått tävlat med vissa personer flera gånger, medan jag aldrig mött vissa. Det blir ju knäppt!Det här var våran härliga frukost i söndags. Juicen är färskpressad!    

Ha en trevlig dag!

/Frida


The winner takes it all!

Till sommaren gäller det! Frida och jag ska tävla om vem som springer snabbast runt grisbergets korta slinga. Förresten Frida - ska vi verkligen ta slingan? Ska vi inte springa på Kvarnvallen istället? Vi kan ju diskutera sådana detaljer senare.
Hur som helst - som det ser ut nu har vi båda antagit utmaningen att springa korta slingan runt - PÅ TID! Själv är jag inte ens säker på att jag kan gå runt den utan att stupa.

Peppningen inför denna tävling började med att jag idag pratade med mina klasskompisar och frågade dem hur snabbt de tror att jag kan springa den om jag tränar stenhårt fram till juni. 15 min sa någon, varpå en tjej (som är vältränad som hulken) protesterade och tykte att tio verkade mer rimligt. Jag for till IKSU för att testa, men inget rullband var ledigt, så jag bestämde mig för att cykla 2,3 km på en träningscykel i stället. (Jag tror slingan är så lång.) Det tog mig 10 minuter. Great.

Hur som helst. Nästa vecka börjar träningen på riktigt. Då jäklar! Det här är seriöst.

Jo, förresten har jag klippt av håret och färgat det röd-lila-brunt. Det är väldigt kort, strax nedanför hakan, och det känns konstigt att dra fingrarna genom det, för det är liksom bara ett plötsligt slut.. Jag färgade ögonbrynen också, med samma färg (haha! inget rån för extra brynfärg)

En sak till som jag vill berätta är att jag misstänker (starkt!) att mitt koffeinfria kaffe som jag köpte från ica, dock tillverkat av gevalia och antagligen odlat av semi-slavar på andra sidan jorden, är FEJK! Varje kväll när jag dricker av det får jag tillbaka mina sömnproblem. Är inte det märkligt? Hur kontrollerar man koffeinhalten i något? Jag tror det blir mitt nya projekt att kolla upp det.

I övrigt är det som vanligt hos mig. Stökigt i rummet, disk fulla skrivbordet och inga matlådor kvar. Hur kan 20 matlådor försvinna på en dryg vecka? Hur jag än räknar går det inte ihop. Och hur kan en dags disk fylla halva mitt skrivbord? Och varför, VARFÖR har min tvätt ännu inte lärt sig hur den ska tvätta sig själv? Tänk vad livet vore bra mycket enklare om bara sakerna kunde lära sig att rengöra sig själva för en gångs skull.

Peace and Love
/Hanna

fejksushi

Jag ligger just nu i min säng och inväntar ett möte med min studiegrupp. Vi håller på med en knepig uppgift så jag vet knappt vad det handlar om trots att vi snart är klara med uppgiften. Nåja jag ska bara finslipa mina delar och då kan jag passa på att försöka snappa upp vad det är jag egentligen skrivit om och hur man särskiljer alla olika begrepp. Tack Hanna och Mia för den tiden ni la på mina tråkiga studieböcker!

I lördags hade Teo sin namnsdag och i fredags kväll bakade jag en riktigt god chokladtårta åt honom för att tjuvstarta firandet några timmar i förväg.
(paus, mötet börjar... mötet avslutat)
Teo bjöd i alla fall med sig Marianna, Nikos och Manos till krogen med oss. Vi hann med 3 olika ställen och det blev en riktigt lyckad kväll:)

Igår beställde vi hem sushi som jag pratat om i evigheter. Tyvärr fick vi knappt någon sushi (i alla fall inte den sushin som jag menar är värd att kallas sushi) utan det var mest bitar av olika råa fiskar för 35 €! Vilken miss! Det var dock vårt eget fel för vi beställde fel helt enkelt. Jag vågade mig på en rå fiskbit. Den fick mig att associera till en uppblottnad tunga. Som ni kanske förstår var det svårt att med den tanken ens kunna svälja den vidriga "fejksushin".

Idag har jag traskat omkring på stan i timmar. Teo är en väldigt generös människan och tyckte självklart att jag skulle köpa något till mig själv. Egentligen ville jag köpa en t-shirt åt honom för han har inte så många, men han tycker att jag ska unna mig i stället. Jag köpte faktiskt ett par svarta tajts för 2 € och ett par bruna byxor för 4 €. Vilket kap alltså! Teo sa - du behöver faktiskt inte köpa det billigaste du kan hitta. Han känner dock inte till ett-rån-över-5:an-regeln;)
Eftersom att farmor fyller år ville jag köpa något till henne. Här kommer det bisarra... jag köpte 6 chokladbitar för sammam pris som byxan och tajtsen kostade tillsammans. Väldigt märklig prisfördelning. Nåja chokladen är sådan där mozart snobbish choklad. Jag köpte även ett sött litet kit av salt- och pepperkar. I den butiken höll jag på att bli avlurad 20€, men det var nog mest ett misstag för jag tjorvade lite med pengarna. Men jag hängde med i svängarna så tanten fick allt ge till bak mina pengar!  Den goda tårtan jag bakade.Teo ville naturligtvis inte ge i från sig ett leende på bilden. Mamma du känner säkert igen tunikan (?) jag har på mig:)


Häxor och pirater

Jag läste just på aftonbladet att socionomer kommer vara överrepresenterade på arbetsmarknaden om ca 5 år. Typiskt! Jag vill verkligen inte stå utan jobb när jag är klar med min utbildning. Hanna för dig är det lungt, efterfrågan på sjuksköterskor är samma som antalet existerande.

I natt drömde jag en massa knäppa saker. Jag försökte fly från en ö som var beslagtagen av pirater och häxor. Det var ett litet barn som förvandlade alla fiskarna i havet till äpplen. Jag gömde mig under sanden på en strand, men hade ett lufthål jag andades genom. Tyvärr skulle de gräva en grav precis där ja låg så jag var tvungen att fly. Jag vet att någon var med mig i drömmen, men jag minns inte vem. Helt plötsligt hamnade jag i Piteå, men var fortfarande jagad av en människa från ön. Om jag minns rätt var det jag, piller och Lova som försökte fly. Jag hade ett minimalt litet barn som jag fösökte skydda. Jag hade barnet i min tröja och ju längre jag sprang desto mindre kände jag av barnet. Personen som jagade oss hade cykel, men jag var grymt snabb. Jag älskar när jag är lika snabb som pocahontas i mina drömmar. Det hela slutade i alla fall med att jag skällde ut personen som jagade oss eftersom att barnet blivit till tre brödskivor som bara hade formen som ett barn. 

Nåja jag drömde en massa mer knäppa saker, men nu måste jag skriva ett mail till Hanna:)

/F    

hurtbullen

I måndags började jag gymma. Jag köpte ett månadskort så att jag är tvungen att gå dit... Och idag var jag där igen. Vilken lyckad idé! Jag satt och trampade på en cykel i 55 min och gjorde av med 260 kalorier, hur mycket det nu är vet jag inte, men det är då mer än vad jag gör av med sittandes framför datorn hoppas jag! Jag ville egentligen springa på löpbandet, men det var upptaget. Det kanske var tur för jag tycker att det är en plåga att springa. Jag känner mig så tung och säckar ihop efter två min på bandet. Jag hade även tänkt att testa på några maskiner för att pumpa upp "musklerna", men eftersom att det bytt ut deras maskiner så hittade jag inte de som jag känner mig trygg med. Faktum är att jag känner mig totalt malplaserad i gymsällskapet som består av grymtande muskelknuttar. Nja.. tänkte jag och gick hem.

Så nu sitter jag här och latar mig. Jag har precis ätit kålsoppa med ostmackor. Kålsoppa måste vara världens billigaste mat. Snacka om att jag ska massproducera kålsoppa när jag är i penganöd. 

I övrigt har jag pluggat lite idag, glömt kläder i tvättmaskinen (insåg jag nu) och bröd i toastern. Klant! Nåja nu ska jag slappa lite till och sedan ska jag iväg och fika med Marianna och Evita. 

Tack Hanna för artikeln. Jag har inte läst den ännu, men jag ska det när jag känner mig mentalt redo;)

Byebye    

intressant om integration

 
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/mat-din-snorre-1.811655

Frida - du tycker nog att den här artikeln är intressant. Det kanske någon annan gör också.

Jag är sjukt trött idag och försov mig så mycket att jag kom till skolan kvart i två i stället för halv nio.  Eller egentligen försov jag mig till halv nio och fick därefter sovrelapses fram till strax efter 12, då jag tvingade mig upp ur sängen och in till köket för att äta kräm och soyamjölk. Just nu har jag satt på en tvätt och försöker ge mig själv lite motivation till att börja städa. Jag har massa jord på golvet blandat med allt annat stök. Kanske lite vaniljte, mintchoklad och bra musik kan göra under för hjärnans städcenter?

Idag börjar Desperate Housewives, så Ida, Siri och Christoffer kommer hit och ser det. Det är tack vare Ida jag började se Desperate, så en stor eloge till henne.

Imorgon kommer Mia förhoppningsvis. Det ska bli megakul :)

/Hanna

Typiskt

Jag hade just min andra match i vi-ligan. När jag skulle svara på första frågan så blev jag utkickad från hela spelet. Så jag går tillbaka till hotmail och startar om matchen, som fortfarande är i rullning. Jag hann inte ens skicka sista frågan som jag antar var hulsfred. Grymt irriterande! Nåja jag vann i alla fall så det är jag väldigt glad över:D

Igår pratade jag och Sofia säkert 3 ½ timme på telefon. Vi hade svårt att avsluta våra samtal helt enkelt:)

Igår köpte jag förresten en pennkjol med hög midja igår på H&M för 10 €. Jag och Evita gick och kikade i alla butiker med okey pris. Himla kul måste jag säga. Jag fick värsta vårkänslan av att se alla luftiga ljusa plagg. Kul, då vet vi att våran faktiskt är påväg. Snön är snart ett minne blott. Man kan bara ana den vita, eller kanske grå kylan i vissa beskuggade områden.

Hur hade du det i Piteå Hanna?
I lördags önskade jag att jag hade varit med och hängt med dig och Mia hos farmor. Jag anade i alla fall att ni gjorde det:)
RSS 2.0